skip to Main Content
Lag  Et  Rom  Med  God  Akustikk

Lag et rom med god akustikk

Mange drømmer om eget musikkstudio i hjemmet og kjøper inn nødvendig utstyr til musikkproduksjon. Det enkelte imidlertid ikke tar høyde for, er rommets akustikk og hvordan dette påvirker musikken som komponeres. Som musiker er det viktig å være oppmerksom på at et akustikken utgjør den mest sentrale egenskapen i et rom hvor det skal øves og spilles inn musikk. Dårlig akustikk kan drepe en jamsession, og demping er en meget avgjørende faktor for resultatet av innspillinger.

Akustisk demping

Når øvingslokaler og studio snekres sammen er det alltid med god akustikk i tankene. Alle rom har naturlig romklang, ettersom lyd beveger omkring i lokalet. Det er blant annet viktig å ta høyde for lyddemping, som handler om å få kontroll på hvor mye støy som kan entre eller forlate lokalet. Stikker du innom byggmax vil du blant annet finne slitesterke veggtepper som gir den rette akustiske dempingen.

Overflaterefleksjon

Det er utvilsomt en del hensyn å ta når det kommer til å skape egnede rom for øving og innspilling. Når det kommer til utstyr kan du sjekke ut vår artikkel som omhandler dette emnet. Dersom du har et rom du vurderer å bruke til musikken din, kan du prøve å klappe høyt med hendene mens du står midt i rommet. Noter deg så romklangen. Denne kommer fra lokalets overflaterefleksjon, og gir deg en idé om hvordan forholdet mellom mikrofonen og lyden du skal spille inn vil være.

Spredning

Spredning (også kalt diffusjon) er essensielt for lyddempingen. Derfor kan du med fordel skaffe deg en diffuser, som skal spre lydbølger så effektivt som mulig. Dermed unngår du at de ulike frekvensområdene fanges opp i rommet for så å bli reflektert på en måte som ikke er ønskelig. Dette handler om at mikrofonen skal fange opp lyd direkte fra lydenes kilde og ikke fra resten av lokalets refleksjoner.

Musikkbransjen stiller krav

For å understreke viktigheten av god akustikk i et rom, er det verdt å trekke fram at den norske musikkbransjen tidligere har etterlyst krav knyttet til akustikk i musikkrom, øvingslokaler og andre steder hvor musikk utøves og spilles inn. Standarder for øvingsrom har blitt utarbeidet, slik at musikere nå har gode lokaler å boltre seg i landets ulike kommuner. Viktigheten av tilstrekkelige lydforhold skal ikke stikkes under en stol, og det er klart at kvalitet koster. Ha dette i tankene når du skal lage musikkrom hjemme!

Back To Top
Total