skip to Main Content
Hvordan  Vi  Opplever  Lyd

Hvordan vi opplever lyd

Det meste som vi hører av populær musikk i dag er produsert veldig «rent». Dette gir en nokså behagelig følelse til de som hører på, men kan ofte bli for glattpolerte. Det som menes her er at sjelen av musikken blir tynnet ut. Dette kan selvfølgelig diskuteres, men poenget er at musikk kan produseres og mixes på forskjellige måter, og det er ikke det eneste som forandrer hvordan musikk høres når man spiller det av på elektroniske enheter.

La oss se gjennom alle disse effektene som vi kan manipulere gjennom mixere og dataprogrammer. Vi har f.eks. volumet på lydrommet. Vi snakker da ikke om selve volumet på lyden, altså hvor høyt det spilles av, men heller hvor stort «rommet» som lyden spilles av i er. F.eks. man kan lage den samme lyden i to rom av forskjellige størrelse, og den kommer til å høre annerledes ut. En lyd i et lite rom har mindre av det vi kaller «reverb» enn en stor hangar for eksempel. Man kan også legge på kunstig ekko på lyden. Alt dette her er noe som alltid i en større eller mindre grad er inkludert i de fleste prosjektene vi hører i dag.

Det som kanskje er mest relevant er noe som vi kaller for EQ. Oppgaven til en equalizer er rett og slett å filtrere ut de forskjellige frekvensene til de lydene som vi tenker å bruke. Her kan vi dempe de frekvensene der vi merker lyden er mindre behagelig, vi kan til og med øke frekvensen der lyden er mer interessant. Dette her påvirkes også av hva vi spiller av musikken på. Det er forskjellige mixer til forskjellige høyttalere. Man bør se gjennom noe av det beste tilbehøret til for eksempel iPhone XS for å finne det som passer best til den musikken man vil høre.

Vanligvis så kutter man alle frekvenser under 100 Hz, men noen velger å holde frekvensen åpen i elektronisk musikk for å få litt ekstra bass. Dette er antakeligvis fordi det oftest er forbeholdt rave-fester og konserter.

Her på denne siden kan man lære mer om hvordan man mixer til elektronisk musikk dersom man har lyst til å lære seg å produsere sånt selv og ikke vet helt hva som oftest definerer sjangeren. Det som er hele grunnlaget for elektronisk musikk er at det er musikk som man skal kunne danse til. Dersom man er fan av sjangeren så er man sikkert fullstendig klar over dette også, men det finnes derimot mange forskjellige varianter av denne sjangeren også, som er tilegnet for en mer avslappet stemning. Dersom man skal høre på disse bør man derimot se på hvordan både telefonen og øretelefonene spiller av de forskjellige mixene som finnes for best mulig opplevelse.

Back To Top
Total